BLINKA BLÅ / En kreativ digital byrå i MalmöDärför ska ni uppgradera webbplatsen till senaste versionen av Umbraco CMS

Om ert företags webbplats ligger på en äldre version av Umbraco, t.ex. version 8 eller lägre, så föreslår vi att ni läser vidare. Här finns stora vinster att göra! Både i tid, redaktörsupplevelse och säkerhet.

.NET Framework & ASP.NET Core

För nya kunder och webbplatser har det varit ett lätt val att välja .NET Core tillsammans med senaste versionen av Umbraco, men för existerande kunder på äldre Umbraco versioner, särskilt version 8, har valet inte varit så självklart.

.NET Framework är ett populärt ramverk för att bland annat utveckla webbplatser, men sjunger just på sin sista vers. Och Microsoft fokuserar nu på nästa generations ramverk ASP.NET Core (.NET CORE).

.NET Core är jämfört med .NET Framework open source, och support för fler miljöer utöver Windows är en av fördelarna med .NET Core. Sedan version 9 har Umbraco CMS varit byggt på .NET Core teknologi.

Då det primära fokuset för Umbraco CMS 9 & Umbraco CMS 10 har varit att konvertera all äldre kod till det nya, så är många av de större förändringarna inte synliga för redaktörerna utan integrerat i ett smidigare och enklare verktyg för utvecklarna. På sikt sparar dock ett enklare Umbraco dig som kund både tid och pengar då Umbraco blir enklare att supportera, underhålla och bygga vidare på.

Vi på Blinka Blå rekommenderar alltid att försöka ligga med i utvecklingen, så att den tekniska skulden inte blir så hög, men vi försöker också tajma och optimera när det bästa tillfället är för våra kunder. Och vi skulle vilja säga att den tiden är nu.

Umbraco CMS 11 has entered the chat…

Umbraco är nu riktigt varma i kläderna och kan återigen satsa på nya funktioner och förbättringar som kommer göra det roligare och enklare för både utvecklare & redaktörer att jobba i. Vilket i sin tur kommer resultera i bättre webbplatser för besökarna. Sex månader efter Umbraco 10 släpps även Umbraco 11, på .NET Core 7.

Varför vi ser fram emot nästa version av Umbraco CMS

Det finns flera anledningar till varför vi på Blinka Blå ser fram emot kommande Umbraco versioner. Här listar vi några av de största och viktigaste förändringarna som kommer ske.

Arbetsflöden

Det är ingen hemlighet, jämfört med andra enterprise CMS, att arbetsflöde inte har varit Umbracos starkaste sida. På större webbplatser, med många redaktörer, behöver man oftast processer med vem som får publicera vad, när.
Därför blev vi positivt överraskade att Umbraco köpt upp pluginen Plumber.
Plumber lägger till dashboards för redaktörerna och möjliggör enkel uppsättning av avancerade flöden i Umbracos gränsnitt.
Vi ser verkligen fram emot hur detta kommer integreras i Umbraco.

Språkrättigheter

Från och med Umbraco 10.2 kan man nu äntligen sätta olika redaktörsrättigheter per språk. Detta innebär att du enklare kan ge behörigheter till kollegor som arbetar med webbplatsen på andra språk, utan att de nödvändigtvis behöver ha fulla adminrättigheter. Dessutom blir gränssnittet ännu tydligare för att göra det enklare för redaktören vilka fält som ärvs av andra språk.

Block Grid Editor

I äldre Umbraco hade vi Grid, som möjliggjorde för redaktörerna att skapa (nästan) helt egna sidor genom att själva skapa upp kolumner och lägga ut block.
Sen kom Block List, som gjorde det enklare för redaktörerna att jobba med modul baserade sidor, utan att behöva tänka på kolumner och layout.
Nu är deras barn äntligen här, Block Grid Editor. Det kombinerar sättet att jobba med Block listor, men ger samtidigt möjlighet för redaktören att skapa upp kolumner vid behov.
Kontakta oss så demonstrerar vi gärna!

Bättre textredigerare

Textredigeraren är uteslutet den mest använda komponenten i ett CMS och det är här redaktören lägger in merparten av webbplatsens innehåll.
Den nya textredigeraren som kommer med Umbraco är baserad på TinyMce v6, vilket erbjuder ett förbättrat och snabbare gränssnitt.

Bättre bild processer

Umbraco 10 släpptes med en ny version av ImageSharp. En av de största förbättringarna är möjligheten att använda WebP, som erbjuder överlägsen bildkomprimering jämfört med JPG.

Utveckling

Här är många nyheter för utvecklare, som i slutändan leder till enklare flöde för dig som redaktör och bättre sidor för besökaren.

Umbraco UI är Umbracos designsystem och används för att hålla allting enhetligt om man utvecklar egen funktion som t.ex. datatyper eller pluginer.
I Q2 kommer Umbraco släppa Headless API, vilket gör att Umbraco att agera som ett riktigt Headless CMS. Headless är för API drivna webbplatser. Varje ny major version av Umbraco kommer vara synkroniserad med Microsofts releaser av .NET Core. Umbraco 9 kör Core 5, Umbraco 10 kör Core 6 & Umbraco 11 kommer köra .NET Core 7.

Uppdateringar mellan Core versioner kommer inte vara lika omfattande som mellan .NET Framework & .NET Core.

But wait… There’s more

Umbraco är fyllt av härliga funktioner ”out of the box”, men vi vill även rekommendera dessa pluginer för Umbraco som bidrar till fler redaktionella möjligheter och en bättre besökarupplevelse utåt på webbplatsen.

  • Umbraco Forms – Möjligheten för redaktörer att enkelt skapa upp formulär och hämta in data är något som alltid uppskattas. Utvecklas av Umbraco själva, och kommer med nya spännande funktioner som till exempel integration med Zapier och betallösningar. Det senare är perfekt för donationsinsamlingar, eller väldigt små begränsade e-shoppar.

  • Usync Complete – Vi utvecklare kör usync för att synkronisera våra utvecklingsmiljöer. Med uSync Complete blir usync ett kraftfullt verktyg för redaktörer att jobba mellan test- och produktionsmiljö.
    Translation manager – Gör det enkelt för redaktörer på större webbplatser att skicka och ta emot översättningar från översättningstjänster med enkla dashboards.

  • SeoChecker – ”SEO Swiss army knife”, erbjuder redaktören feedback på texter och ett gränssnitt för att skapa inbjudande texter för sociala medier. Administrera interna ompekningar på sajten är enkelt och snabbt. Och innehållet skannas kontinuerligt utifall utlänkar slutar funka.

  • Vendr – Ger en bra grund för att bygga upp ett e-handelsystem direkt i Umbraco. Produkter och kategorier kan sättas upp av redaktörer i precis samma gränsnitt som övriga Umbraco.

 

Fler projekt